Wednesday, March 23, 2005

Ahmad Harraz juara pertandingan sains AS

Oleh SAIFUL HAIZAN HASAM

KUALA LUMPUR 22 Mac - Seorang rakyat Malaysia, Ahmad Harraz Mohd. Reza, 11, murid sebuah sekolah rendah di Amerika Syarikat mengharumkan nama negara apabila muncul juara pertandingan sains melalui penyelidikannya bertaraf universiti, 7 Mac lalu.

Murid pintar dari Sekolah Rendah Spring Creek di Laramie, Wyoming itu menghasilkan penyelidikan mengenai kunyit sebagai agen untuk mencegah kanser ovari.

Penyelidikan peringkat junior kategori Perubatan dan Kesihatan itu bertajuk Can Curcumin, an Ingredient Found in Turmeric, Inhibit the Growth of Human Ovarian Cancer Cell Line SKOV-3 in Vitro?

Bapanya, Mohd. Reza Razali berkata, pada pertandingan itu, Ahmad Harraz berjaya menewaskan 12 peserta yang lain dalam kategori tersebut.

Ahmad Harraz, 11, dipilih menyertai pertandingan itu di bawah Program Kecerdikan dan Berbakat (G.A.T.E) sekolahnya.

Katanya, kemenangan Ahmad Harraz itu amat membanggakan kerana dia adalah peserta termuda dalam kategori yang dikhususkan untuk peserta berusia antara 11 hingga 14 tahun.

``Penyelidikannya telah dibantu oleh dua orang kakitangan Universiti Wyoming iaitu Pengarah Jabatan Biologi Molekul, Prof. Dr. Dale Isaak dan Penyelia Makmal di jabatan yang sama, Carole Hertz.

``Isaak juga membenarkan Ahmad Harraz menggunakan makmal peribadi beliau malah turut membantu mencari dan menyediakan sel kanser ovari bagi tujuan penyelidikan tersebut,'' katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia, di sini hari ini.

Berikutan kemenangan itu, Harraz telah menerima pencalonan untuk menyertai pertandingan peringkat nasional Cabaran Saintis Muda Discovery Channel di Washington pada Oktober ini.

Kata Mohd. Reza, pencalonan itu hanya diberikan kepada 10 orang peserta peringkat junior bagi seluruh negeri Wyoming.

``Ahmad Harraz yang mempunyai cita-cita untuk menjadi pakar bedah otak juga aktif di dalam sukan renang dan ski.

``Baru-baru ini, dia memenangi tempat kedua di dalam acara renang 50 meter gaya bebas dan kuak kupu-kupu untuk kumpulan B peringkat Wyoming dalam satu kejohanan yang disertai 600 peserta dalam kumpulan umur lapan hingga 15 tahun,'' ujarnya.

Katanya lagi, dia tidak berniat untuk bermegah atas pencapaian Ahmad Harraz tetapi beranggapan kejayaan itu sebagai bukti anak Melayu mampu untuk cemerlang dalam pelbagai bidang tidak kira di mana dia berada.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

©1425/2004 pemudawilayah.blogspot.com®
Hakcipta terpelihara oleh Allah s.w.t. dan sebarang bentuk penyebaran untuk tujuan dakwah adalah digalakkan dengan menyatakan sumbernya.All things belong to Allah, s.w.t.)
pemudawilayah@yahoo.com
khalidabdwalid@yahoo.com