Monday, March 14, 2005

Berpakaian sopan, media cuba kelirukan bukan Islam

Oleh Wan Nordin Wan Yaacob

KUALA LUMPUR, 14 Mac (Hrkh) - Presiden PAS, Tuan Guru Dato' Seri Haji Abdul Hadi Awang mendakwa media di negara ini cuba mengelirukan penganut bukan Islam apabila kerajaan Kelantan mengumumkan cadangan berpakaian sopan kepada golongan bukan Islam.

Kata Tuan Guru Abdul Hadi, kerajaan PAS Kelantan hanya memberikan cadangan terhadap cara berpakaian kepada bukan Islam kerana pada asasnya, mana-mana budaya tidak mengizinkan pengamalnya berpakaian yang menjolok mata.

"Mereka (kerajaan Kelantan) hanya memberi cadangan sahaja, terpulang kepada penganut bukan Islam untuk mengikut atau tidak.Ini bukan paksaan,"tegas beliau ketika ditemui di Pejabat Presiden sebentar tadi.

Dalam pertemuan itu, beliau juga kesal media sengaja memutarbelitkan isu sebenar dengan mendakwa sekiranya PAS memerintah, bukan Islam turut dipaksa untuk berpakaian menutup aurat.

Sambil menyifatkan laporan media itu sebagai propaganda memburukkan PAS beliau menyatakan, sememangnya media yang tidak mahu rakyat berpakaian sopan.

PAS tetap bertegas cadangan tersebut bukan satu akta yang boleh dijadikan landasan untuk mengambil tindakan terhadap sesiapa yang melanggarnya.

Katanya cadangan itu hanyalah usaha dakwah PAS terhadap bukan Islam dalam misi mengurangkan punca gejala sosial di kalangan masyarakat.

Katanya, sepengetahuan beliau agama-agama lain juga tidak pernah menganjurkan penganutnya berpakaian menjolok mata.

"Bagi orang Cina mereka ada Cheongsam dan begitu juga agama lain mereka ada pakaian tradisional mereka yang tidak menjolok mata,"katanya.

Beliau mengambil contoh dalam satu dokumentari National Geographic di Amerika Syarikat, satu pertubuhan telah melakukan program pemulihan akhlak ramaja.

Tambahnya, dalam program tersebut memaparkan pertubuhan itu mengambil langkah memisahkan antara lelaki dan perempuan yang bermasalah supaya dapat menerapkan disiplin di kalangan mereka.

Katanya,langkah tersebut amatlah baik dan bersesuaian dengan Islam.

Ujarnya, begitu juga dalam isu berpakaian, seharusnya masyarakat Malaysia melihat sebarang tindakan yang memberi gambaran positif kepada penyelesaian gejala sosial, ianya perlu diambil perhatian bukanya ditentang.

Dalam kenyataan terdahulu, kerajaan negeri Kelantan sehingga kini belum bercadang menguatkuasa undang-undang khusus berkaitan cara berpakaian sopan kepada pekerja premis perniagaan di kalangan bukan Islam.

Menteri Besar, Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, sebelum ini kerajaan negeri melalui Majlis Perbandaran Kota Bharu (MPKB) hanya menasihat mereka supaya berbuat demikian.

“Apa yang disaran kepada mereka supaya berpakaian cara sopan. Tidak timbul soal menguatkuasa undang-undang, kena denda atau sebagainya," ujarnya selepas merasmikan Festival Membaca Kelantan 2005 di KB Mall pada 10 Mac lalu.

Menurutnya, berpakaian menutup aurat di kalangan umat Islam dan sopan bagi yang bukan Islam adalah menjadi syarat permit lesen premis perniagaan di bawah pihak berkuasa tempatan (PBT) di Kelantan.

Beliau berkata, kerajaan tidak mahu memaksa orang awam berbuat demikian, kecuali mendidik mereka dari semasa ke semasa.

Ini kerana, kata beliau suasana hari ini memerlukan golongan wanita menutup aurat atau berpakaian sopan bagi mengelak gejala yang tidak diingini.

Katanya, ramai menjadi mangsa rogol kerana mereka yang tidak menutup aurat atau berpakaian kurang sopan.

"Keadaan ini menimbulkan rasa kurang enak pandangan kaum lelaki sehingga menyebabkan mereka berkeinginan melakukan sesuatu yang buruk terhadap wanita terbabit," ujarnya. - mks.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

©1425/2004 pemudawilayah.blogspot.com®
Hakcipta terpelihara oleh Allah s.w.t. dan sebarang bentuk penyebaran untuk tujuan dakwah adalah digalakkan dengan menyatakan sumbernya.All things belong to Allah, s.w.t.)
pemudawilayah@yahoo.com
khalidabdwalid@yahoo.com