Saturday, March 17, 2007

MURTAD & BAHAYA IFC GODAM ISLAM

Oleh TARMIZI MOHD JAM

Kuala Lumpur: PAS memandang serius gejala murtad yang kian menjadi barah di negara ini dan menyifatkan 14 tuntutan IFC (Inter-Faith Commission) sebagai terlalu bahaya dan boleh mengancam kedaulatan Islam yang sedia ada. Penubuhan IFC seperti sebuah badan berkanun yang mempunyai kuasa undang-undang yang boleh mengubah sesetengah ajaran agama (baca: agama Islam sahaja) akibat desakan penganut agama lain, cukup bahaya buat ummat Islam.

Ketika menegaskan perkara ini, Setiausaha Majlis Syura PAS, Ustaz Idris Haji Ahmad menyalahkan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi yang begitu lemah dan dhaif dalam pentadbiran hingga membuka peluang kepada orang-orang bukan Islam mencadangkan penubuhan IFC yang jelas bersifat anti Islam.

Kataya, Islam Hadhari yag diperkenalkan oleh Pak Lah adalah sebahagian dari Islam Liberal yang cuba dilaksanakan oleh kerajaan. Ini diperkukuhkan lagi terhadap sikap Pak Lah yang tidak menentang pembabitan anaknya Nori dalam pertubuhan Sister in Islam.

Malah allahyarham isterinya Hendon suatu ketika dahulu turut melancarkan kempen satu suami satu isteri yang secara tidak langsung cuba menafikan hak lelaki muslim berkahwin lebih dari satu seperti yang dibenarkan oleh Islam.

“Seseorang anak yang dilahirkan oleh ibu-bapa Islam tidak seharusnya secara terus menjadi orang Islam. Orang-orang bukan Islam yang telah memeluk agama Islam hendaklah diberikan kebebasan untuk kembali kepada agama asal mereka (murtad) dan tidak boleh dikenakan tindakan undang-undang dan sebarang kes pertukaran agama orang Islam kepada bukan Islam tidak sepatutnya dikendalikan oleh Mahkamah Syariah tetapi dikendalikan oleh Mahkamah Sivil,” tegas beliau sambil memetik tiga dari 14 tuntutan yang diperjuangkan oleh IFC.

Akibat kelemahan dan kelonggaran pegangan Pak Lah ini, maka orang bukan Islam termasuk Menteri kabinetnya sendiri cuba mengambil kesempatan untuk menuntut kelonggaran beragama seperti yang kononnya dipelihara oleh Artikel 11 dan Artikel 121 Perlembagaan Persekutuan. Semuanya ini, adalah rancangan untuk menggodam Islam secara terancang!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

©1425/2004 pemudawilayah.blogspot.com®
Hakcipta terpelihara oleh Allah s.w.t. dan sebarang bentuk penyebaran untuk tujuan dakwah adalah digalakkan dengan menyatakan sumbernya.All things belong to Allah, s.w.t.)
pemudawilayah@yahoo.com
khalidabdwalid@yahoo.com