Ikan kembung, cili merah naik RM3
KUALA LUMPUR: Sebahagian lagi harga barangan keperluan harian dilaporkan meningkat semalam berbanding kelmarin walaupun operasi berterusan dilakukan penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di seluruh negara.
Pemantauan Berita Harian mendapati harga yang meningkat ialah ayam, daging segar tempatan, ikan kembung, ikan tenggiri, udang sederhana, sotong, sawi, kubis bulat, kacang panjang, santan dan telur gred C.
Di ibu kota, tinjauan di Pasar Borong Selayang dan Pasar Chow Kit, di sini, menyaksikan kenaikan paling ketara ialah harga ikan kembung meningkat RM3 daripada RM9 kelmarin kepada RM12 sekilogram (kg) semalam.
Harga cili merah naik RM3 daripada RM4 kepada RM7 sekilo, diikuti harga udang pula naik RM1.50 daripada RM11.50 kepada RM13 sekilo, sotong dan kubis bulat masing-masing naik RM1 daripada RM10 kepada RM11 dan RM2.50 kepada RM3.50 sekilo.
Harga udang, sawi dan kacang panjang masing-masing meningkat 50 sen berbanding kelmarin. Sementara itu, harga ayam naik 10 sen daripada RM5.40 kepada RM5.50 sekilo.
Di JOHOR BAHRU, ikan tenggiri dijual pada harga RM16 berbanding RM15 sekilo kelmarin. Sawi naik RM1 kepada RM3 sekilo sementara santan meningkat 50 sen kepada RM4.
Di SEREMBAN, ikan tenggiri naik RM2 daripada RM17 kepada RM19 sekilo dan di PULAU PINANG, harga telur meningkat satu sen daripada 24 sen kepada 25 sen sebutir.
Di SHAH ALAM, ikan kembung dijual pada harga RM10 berbanding RM8 sekilo kelmarin manakala di MELAKA, cili merah meningkat RM1 kepada RM6 sekilo manakala kacang panjang naik 50 sen daripada RM3 kepada RM3.50 sekilo.
Di KUCHING, harga udang naik RM2 daripada RM26 kepada RM28 sekilo sementara ikan kembung dijual pada harga RM5 berbanding RM4.50 sekilo kelmarin.
Di KOTA KINABALU, harga ikan tenggiri jatuh RM2 kepada RM10 sekilo dan daging tempatan turun 50 sen kepada RM13.50 berbanding RM14 kelmarin.
Di ALOR STAR, bawang besar dijual pada harga RM1.50 iaitu jatuh 30 sen berbanding RM1.80 sekilo.
Rata-rata peniaga didapati masih tidak meletakkan tanda harga dan perbuatan mereka itu menyukarkan pembeli mengetahui harga sebenar.
Pemantauan Berita Harian mendapati harga yang meningkat ialah ayam, daging segar tempatan, ikan kembung, ikan tenggiri, udang sederhana, sotong, sawi, kubis bulat, kacang panjang, santan dan telur gred C.
Di ibu kota, tinjauan di Pasar Borong Selayang dan Pasar Chow Kit, di sini, menyaksikan kenaikan paling ketara ialah harga ikan kembung meningkat RM3 daripada RM9 kelmarin kepada RM12 sekilogram (kg) semalam.
Harga cili merah naik RM3 daripada RM4 kepada RM7 sekilo, diikuti harga udang pula naik RM1.50 daripada RM11.50 kepada RM13 sekilo, sotong dan kubis bulat masing-masing naik RM1 daripada RM10 kepada RM11 dan RM2.50 kepada RM3.50 sekilo.
Harga udang, sawi dan kacang panjang masing-masing meningkat 50 sen berbanding kelmarin. Sementara itu, harga ayam naik 10 sen daripada RM5.40 kepada RM5.50 sekilo.
Di JOHOR BAHRU, ikan tenggiri dijual pada harga RM16 berbanding RM15 sekilo kelmarin. Sawi naik RM1 kepada RM3 sekilo sementara santan meningkat 50 sen kepada RM4.
Di SEREMBAN, ikan tenggiri naik RM2 daripada RM17 kepada RM19 sekilo dan di PULAU PINANG, harga telur meningkat satu sen daripada 24 sen kepada 25 sen sebutir.
Di SHAH ALAM, ikan kembung dijual pada harga RM10 berbanding RM8 sekilo kelmarin manakala di MELAKA, cili merah meningkat RM1 kepada RM6 sekilo manakala kacang panjang naik 50 sen daripada RM3 kepada RM3.50 sekilo.
Di KUCHING, harga udang naik RM2 daripada RM26 kepada RM28 sekilo sementara ikan kembung dijual pada harga RM5 berbanding RM4.50 sekilo kelmarin.
Di KOTA KINABALU, harga ikan tenggiri jatuh RM2 kepada RM10 sekilo dan daging tempatan turun 50 sen kepada RM13.50 berbanding RM14 kelmarin.
Di ALOR STAR, bawang besar dijual pada harga RM1.50 iaitu jatuh 30 sen berbanding RM1.80 sekilo.
Rata-rata peniaga didapati masih tidak meletakkan tanda harga dan perbuatan mereka itu menyukarkan pembeli mengetahui harga sebenar.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home